Artist of the Week: The xx

Ovim člankom započinjemo i novu rubriku (pored Spotlight-a): Artist of the week, koja podrazumeva da ćemo svakog petka birati izvođače koji su značajni kako za sadašnju muzičku scenu, ali i izvođače koji su izmenili muzički tok XX veka.

Čast je tako ove nedelje pripala mladom britanskom indie pop bendu The xx.
Oliver Sim i Romy Madley-Croft osnovali su ovaj bend još u srednjoj školi kada su imali 15 godina, bend je uskoro dobio i nova dva člana: gitaristkinju Bariu Qureshi (koja je ubrzo nakon debi albuma 2009. napustila grupu odlukom ostatka benda) i mladi producent i DJ Jamie Smith (Jamie xx).

 Nakon što je gitaristkinja Baria Qureshi napustila bend, ostali su Oliver, Romy i Jamie (s leva na desno).

Sećam se proleća 2009. kada sam čuo Crystalised, koja mi je u tom trenutku delovala tako spokojno, kao anti-stress terapija u poređenju sa burnim završetkom školske godine (ako me razumete). Tada sam malo “guglovao” i otkrio da će bend pod nazivom The xx izbaciti  debi album tog leta. Wikipedia mi je rekla da će do tada nepoznat bend objaviti album pod nazivom, a kako drugo nego-xx.To je bila jedna od prvih stvari koju sam primetio kod benda, a koja me je ujedno i zainteresovalo da skinem album (pored toga, mislio sam da su, izuzev Crystalised,  pesme nekako jednostavne, da je uvek druga muzika, a da u pozadini uvek odzvanja xx, kao neki umetnički projekat). Ali nisam se toliko prevario: pesme zaista jesu jednostavne, i to je čar njihovih pesama, njihova bazičnost i eksperimentisanje sa zvucima koji su u kombinaciji sa moćnim lyricsom  predstavljale upravo ono što je trebalo muzičkoj sceni nasuprot izvikanih izvođača (najčešće pevačica) sa jakim marketing timom i prekitnjastim, (u pokušaju) provokativnim visokobudžetnim spotovima.
Još jedna karakteristika ovog benda: vokali, imate osećaj kao da se Oliver i Romy obraćaju vama, i to i jeste specifičnost njihovih pesama: intimna atmosfera koju stvaraju, to je nešto što ćete pustiti kada ste ranjivi i tužni, ali i nešto što ćete pustiti kada ste veseli, a želite i da se opustite u komforu svoje sobe, sami ili sa nekim (Watch things on the VCR’s/ With me you talk about big love. )


Prvi single sa albuma Crystalised odlično je prošao i kod publike i kod muzičkih kritičara, što je rezultiralo između svih ostalih nagrada i osvajanjem Mercury Prize-a koji se u Velikoj Britaniji dodeljuje za najbolji album godine.

Pošto bih ja lično izdvojio svaku pesmu ponaosob i za svaku odvojeno napisao članak (da, toliko su dobre!), sa ovog albuma svakako preporučujem pesme Islands čiji je lyrics za možda neke posebne momente (I am yours now/ So I don’t ever have to leave/ I’ve been found out/ So now I’ll never explore),  naravno i Infinity, Basic Space i Heart Skipped a Beat.
Da ne zaboravim da ovaj album ima i odličan Intro, a koji je, između ostalog i Rihanna sample-ovala u svojoj pesmi Drunk on Love.

Nakon malo pauze i odmora od festivala i koncerata, The xx  su meni (a verovatno i svima ostalima) ulepšali leto 2012. kada su objavili singl Angels, koja je predstavljala spoj starog, ali i novog, zrelijeg zvuka koji te ponovo zarobi prilikom slušanja i ovog puta još intimnijim, iskrenijim pa i ranjivijim lyrics-om (Light reflects from your shadow/ It is more than I thought could exist;  And everyday I am learning about you/ The things that no one else sees)

Coexist je leak-nuo baš krajem avgusta pre nego što sam otputovao za Ljubljanu i slušao sam ga iznova i iznova i iznova (što je puno s obzirom na to da put traje 6 sati). Drugi album najviše se od svog prethodnika, kao što sam već napomenuo, razlikuje u lyrics-u koji najbolje pokazuje razvoj (što muzički, što lični) članova benda, koji su se vratili sa nešto ozbiljnijim temama i koje su nešto zrelije, ali opet “The xx-ovski” obrađene. Opet taj minimalistički zvuk i opet ta sposobnost da, iako sve deluje poznato i slično, u isto vreme deluje novo i nemoguće da bi ikad dosadilo.
Odlične pesme poput Chained (koja je ujedno i drugi singl sa albuma), ReunionTry ali i nešto brža (za The xx) Swept Away pokazuju napredak, ali i sposobnost transformacije i jasan je pokazatelj da ovi, iako mladi ljudi, pokrivaju širok spektar žanrova.

Međutim, The xx ne prave pauzu ovoga puta, već su za toliko pominjani i iščekivani film The Great Gatsby snimili numeru Together.

Ono zbog čega ja volim ovaj bend, između ostalog, je to što su savršeni i kada se leti uz limunadu u sobi krijem od saharskih vrućina, ali i zimi kad se pod jorganom grejem uz čaj, i nemoguće je ostati imun na taj moćni minimalizam zbog kojeg su, malo je reći, nadaleko poznati.

Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: