Disclosure: Settle

Disclosure-Settle:  9/10

Evo nečega o čemu se priča već danima (a i mnogo ranije)-Disclosure i njihov Settle. Prosto, ovih nekoliko dana na svim iole bitnim muzičkim blogovima i sajtovima niste mogli da ne naletite na bilo šta vezano za ove momke (isto tako niste mogli da zaobiđete ovaj foto-efekat koji se masovno primenjuje svuda).
Za početak, da ih predstavimo kako i dolikuje ovakvim talentima: ovaj duo koji nam dolazi iz UK formiraju dva brata-Howard i Guy Lawrence. Bend na muzičku scenu stupa još pre (skoro) tri godine sa pesmom Street Light Chronicle, i tada privlače pažnju na britanskoj dance sceni, i ubrzo potom izbacuju prvi, zarazni i groovy, EP  The Face koji se izdovjio sa svoje tri pesme Boiling, What’s In Your Head i Control (od kojih su prve dve dostupne i na deluxe izdanju njihovog prvenca).

A onda, pre nekoliko dana-Settle. Iskreno, pre nego što sam bilo šta još ranije poslušao od ovog dua bio sam dosta skeptičan: s obzirom na to da živimo u vremenu elektronizacije muzike i autotune-a, očikevao sam već poznate melodije, dosadne beat-ove i monoton album koji je samo reprodukcija svega što su do sada uradili. Ali (na sreću), prevario sam se. Disclosure je istupio i servirao nam odličan debi album, već sada mogu da kažem: među najboljima ove godine, ako ne i više unazad. Skoro bezgrešno braća Lawrence vas od početka do kraja zaokupe  soul-pop prizvukom kombinovan sa zaraznim dance ritmovima. Odmah na početku tu je When A Fire Starts To Burn budući (a videćete u nastavku ih ima još) hit koji će se vrteti kako na radio stanicama tako i po klubovima, a koji se nadam da, erupcija samoproklamovanih DJ-eva, neće uništiti remiksima.

Potom nešto drugačiji, ali nimalo lošiji, Latch sa vokalima Sam Smitha i You lift my heart up when the rest of me is down (never)/ You, you enchant me even when you’re not around (never) koji je pomak i donekle zaokret: (ali Disclosure to rade u kontinuitetu tokom celog albuma), nešto emotivnija pesma sa suptilnijom melodijom svakako. I kada ste već zapljusnuti genijalnošću, sledi hit koji se već dokazao na podijumu, s obzirom na poziciju #2 do koje je stigao na UK Charts-White Noise sa odličnim AlunaGeorge koji svakako morate preslušati, ukoliko niste, što je relativno nemoguće jer White Noise jedno vreme nije silazio sa top-lista radijskih stanica.

I’ve been infected with restless whispers and cheats i Disclosure započinju F for You klasičnu pop tematiku u dance/house aranžmanu, potom se ponavlja stih Because I played the fool for you u refrenu. I da je ovaj tekst pripao, recimo, Lani Del Rey verovatno bismo slušali srceparajuću baladu, ali Disclosure rade to na svoj način i gorčinu lyricsa pretvaraju u novi dance anthem. Dalje se nižu Stimulation, Voices (sa vokalime Sashe Keable), potom Second Chance i Grab Her!, a onda nastupaju pesme na kojima su odlični vokali kao što su  Eliza Doolittle na You & Me (možda se sećate ove devojke i njenog  signla Skinny Genes) i kao šlag na tortu dolazi fenomenalna Jessie Ware na Confess To Me (što možda i nije čudno s obzirom da su i Jessie i momci u istoj izdavačkoj kući PMR, a bend je već ranije uradio remiks njenog hita Running). You & Me i Confess To Me su pesme koje tek očekujemo da eksplodiraju na podijumima. Kao da sve to nije dovoljno tu su i Jamie Woon na odličnoj January, London Grammar (koji nastupaju zajedno sa The xx) na, pesmi nešto blažeg senzibiliteta, Help Me Lose My Mind. Deluxe izdanje se završava pesmom Tenderly i već pomenutim remiksom Running od Jessie Ware.  A sve ovo možete poslušati odmah ispod.

Na kraju, rekao bih još jednom: Settle je sigurno jedan od najboljih debi albuma ove godine, nešto što će svakako da se tek pušta po komercijalnim radio stanicama i svim klubovima, poklanjajući nam nekoliko ovogodišnjih dance anthems ali i nekoliko vrlo intimnih soul/bass-moving/pop pesama, i time odmah zaslužuje da bude izdvojen iz mnoštva look-alike elektro albuma koji počinju da polako dominiraju scenom,  predstavljajući pravo osveženje.


Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: