Artist of the week: Florence + The Machine

Već neko vreme sedim i pokušavam da smislim početak ovog posta i da na način koji dolikuje predstavim ovaj ultra-mega-giga talentovan bend na čelu sa magičnom Florence Welch. Mislim da sve osnovne informacije u vezi sa Florence + The Machine već znate i bilo bi stvarno bez veze da ih ja predstavljam do nekih detalja.

Ako se sećate, 2008. godine su se pojavili sa Kiss With A Fist, pesma koja je neka čudna kombinacija indie-rocka i garage-popa, a ujedno i odličan način da melodično iskalite bes, jer a kiss with a fist is better than none. Najbitnije je bilo da ih je tada primetio BBC koji je odigrao veoma značajnu ulogu u karijeri ovog benda, koji je tek trebalo da izbaci debi album Lungs, a koji je kasnije nagrađen BRIT nagradom. Nakon Kiss With A Fist, krajem te godine izašla je pesma koja je, usudiću se da kažem, bila prekretnica u karijeri ovog benda, a to je svakako Dog Days Are Over. Ova pesma će UVEK biti jedna od mojih omiljenih pesama ikada, savremeni evergreen jer sve u vezi sa ovom pesmom viče MOĆNO. Dog Days Are Over je toliko snažna i prvi put kad je slušate neizbežno je da budete prepljavljeni emocijama, što svojim, što onim koje Welch vanzemaljski iznosi svojim neobičnim vokalom koji puca od energičnosti, jednostavno pri kraju pesme poželite samo da bacite sve što radite i skačete okolo po sobi.

Jedna stvar koju sam morao da primetim kod Florence + The Machine, jeste da odlično grade pesmu. Od početka do kraja pesma je savršena celina za sebe koja se ujedno uklapa u još veću celinu kao što je album, sa čestim tornadom emocija pri kraju pesme koji stvara skoro pa apokaliptičnu atmosferu i osećate da ono što Welch izgovara u tom trenutku je poslednje od njenog glasa. Isti je slučaj i sa Drumming song koja je kao neki mistični pop, koja bi se izvodila prilikom nekih rituala (ovo zvuči čudno ali kad slušate pesmu i imate tu sliku u glavi potpuno ima smisla) i ova pesma je louder than sirens, louder than bells.


There’s a drumming noise inside my head/ That starts when you’re around

Takođe ne zaboravimo njihovu verziju pesme You’ve Got the love, ili pesme kao što su Cosmic Love ili Hurricane Drunk (da li ovaj album ima jednu lošu pesmu???). Kao da sve to nije dovoljno, moram li da napomenem da Beyoncé navodi Florence Welch kao svoju inspiraciju?

Takođe, razlog zbog kog sam upravo izabrao Florence + The Machine, je što nisu jedan od onih slučajeva odličan debi album, drugi je već u senci. Iako će mi uvek biti draži Lungs iz nekih privatnih razloga, Ceremonials, njihov drugi album, je podjednako dobar, a u instrumentalnom smislu svakako čak i bolji nego njegov prethodnik. Na Ceremonials se oseti da se bend oslobodio, i da sve ono što, kao tek novi bend tada nisu rekli, ovde to govore deset puta glasnije. Svi znate No Light, No Light, Spectrum (NE REMIX CALVINA HARRISA) ili Lover To Lover i kolika jačina se provlači kroz svaki stih. Ovaj album je doneo bendu i ogromnu popularnost na američkom tržištu i ujedno je bio njihova prva Grammy nominacija (iako bih ja mogao da smislim još barem pet kategorija u kojima je do sada trebalo da budu NAGRAĐENI, a ne nominovani.)

Stvarno mislim da sam se uspešno iskontrolisao da ovaj tekst ne bude erupcija mojih emocija prema Florence i/ili riđim ljudima, tako da bih dodao samo još jednu stvar. Još u prvom Artist of the week postu, rekao sam kako ćemo u ovoj rubrici pisati o izvođačima koji su ostavili trag u muzici, generalno ili muzici danas, i mislim da su Florence + The Machine sebi već obezbedili mesto u istoriji. Kao mladi bend čiji zvuk je došao kao nešto kranje drugačije u Lady Gaga/Rihanna eri, koji se do danas razvio u jednu čarobnu mašineriju vođenu fantastičnim vokalom Florence Welch, ovaj bend je otvorio mnoga vrata izvođačima koji se ne uklapaju u potražnju i standarde/zahteve savremene komercijalne muzike, i mislim da zbog toga svakako zaslužuju jedan (virtuelni) aplauz.

Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: