Spotlight: Stray Dogg

Soundavenue se vratio sa pauze, i odlučio sam da ovaj spotlight posvetim bendu Stray Dogg. Ima nekoliko razloga zbog koga sam izabrao baš njih:

1. Preslatki su
2. Stvaraju prelepu muziku
3. Preslatki su
4. Volim ih

Oformljeni još 2011., nije nam dugo trebalo da shvatimo da će Stray Dogg da postanu jedan od vodećih mladih bendova na ovim prostorima. I tako je s razlogom. Ono što je zanimljivo kod njih je da je lyrics na engleskom i da sviraju americanu, indie-folk, što, morate priznati, ne srećemo toliko često u Srbiji i nešto šire. Prvi album Almost izašao je 2011. godine i već se izdvojio drugačijim zvukom, a ujedno je i single Almost zauzeo bitna mesta na skoro svim top-listama, što je bio odličan znak da su i publika i kritika prepoznali i prigrlili ovu ekipu. Pored toga, sa ovog albuma bih posebno izdvojio Smile i She Said.


Ali, da li slušate reči? Almost is too close, too close for my weak body/I’m so ugly when i cry, you almost killed me honey koliki emotivni naboj se oseti samo dok čitate tekst, pa ako tome dodamo i Dušanov fenomenalan vokal koji na tako lomljiv način iznosi emocije sve se pretvori u jedan talas osećanja koji vas zapljusne.
Zatim se, 2012. pojavljuje Fire’s Never Wrong koji je podjednako dobar, ako ne i bolji od svog prethodnika. Tie my hands and lead me/ Don’t listen to what I say možete čuti na odličnoj Sail Away,  a pored nje tu su i Whisper, Don’t go i Soul,  ali i druge pasme čine ovaj album fantastičnim i jednim od najboljih izdanja u poslednjih nekoliko godina. Upravo zato, greh je ne preslušati Fire’s Never Wrong koji možete, zapravo MORATE, potpuno besplatno preuzeti ovde.
Ako još uvek niste shvatili koliko su Stray Dogg genijalni, poslušajte pesmu koju su snimili sa, ni manje ni više, Devendrom Banhart i u međuvremenu se zapitajte da li je mogao bolji kombo? DA LI JE??????

Verovatno pesma koja se najviše izdvojila jeste DisappearBreak me I need to cry again/ Miss my feelings I want them back/ Make me, make me love again/ And paint over darkest my black sa glasom koji u drugoj polovini prosto osećate kao da puca i, uz i više nego dobre back-vokale, stvara odličnu, emotivnu baladu jednu od boljih nekoliko godina unazad, koja ostaje u glavi dugo posle, ali ne preporučujem da se predozirate ovom pesmom inače ćete ostatak dana provesti u sklupčani u krevetu (govorim iz ličnog iskustva).

Do sada bi trebalo da vam je jasno zašto baš Stray Dogg? Za kraj ću da napomenem da su Stray Dogg prvi domaći bend koji se našao na Soundavenue, i mogu da kažem-potpuno zasluženo. Stvarajući autentičan zvuk oni su poput endemske biljke, na ovoj učmaloj domaćoj sceni, koju moramo sačuvati i zbog toga je ovonedeljni spotlight pripao upravo njima.

Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

One response to “Spotlight: Stray Dogg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: