Top 5 pesama koje čine da se osećate kao da ste u filmu

Pre svega, zdravo! Drago mi je da se čitamo opet, užasno mi je nedostajalo da pišem za blog. Ali have no fear, tu sam sa novom top 5 listom. Vreme je da oslobodim Roba Gordona u sebi još jednom!

5. Suede – The Beautiful Ones

Pustite ovo i odjednom ste u filmu o tinejdžerima srednje klase u britpop eri u Londonu. Imate svoju ekipu autsajdera i mislite da ste najbolji na svetu. Inteligentni ste buntovnici bez razloga (ili, pardon, sa razlogom, jer ste politički aktivni i mislite da je ceo sistem truo), čitate Kamija, pušite i pijete mnogo i mislite da vas samo Džarvis Koker i Bret Anderson razumeju. Neka mi neko dobaci vremeplov, želim da proživim ovo!
Ili bar neka neko snimi sa mnom ovakav film.

P.S. Sad kada razmislim, postoje takvi filmovi, ali postoji i serija koja je smeštena u tu eru i koju ne smem da propustim da vam preporučim – My Mad Fat Diary. Ako niste do sada pogledali, pogledajte, verujte mi na reč da nećete zažaliti. Ima čak i jedna scena sa The Beautiful Ones u pozadini!

4. Snow Patrol – Chasing Cars

Iako je ova pesma postala već poprilično kliše, morate da priznate da se i dalje naježite kad je čujete. Zamišljate grandioznu scenu u filmu o vama i vašoj velikoj ljubavi sa kojom ste imali uspone i padove ali se na kraju ipak sastajete, trčite jedno drugom u zagrljaj i stihovi If I lay here / If I just lay here / Would you lay with me and / Just forget the world idu u pozadini. Napolju verovatno pada sneg i vaša velika ljubav je verovatno odlazila negde daleko avionom, ali se u poslednjem momentu predomislila i sišla sa istog, dok ste vi na drugom kraju grada bili odlučni da trčite do aerodroma i zaustavite je i onda se nađete na pola puta… HEJ, NE GLEDAJTE ME TAKO, ZNATE DA STE BILI U SITUACIJI DA STE ZAMIŠLJALI TO.

3. David Bowie – Five Years
Zar ovo ne zvuči kao sam kraj filma kada već počinju da idu credits preko ekrana? Nisam sigurna kakav film bi išao uz ovo, ali oduvek sam se osećala kao da sam u epilogu kad god bih slušala ovu pesmu. Zvuči kao srećan kraj (iako liriksi baš i ne ukazuju na to, no ostavimo se Bouvijevih liriksa, to je svakako diskutabilna tema za raspravu) i nekako u glavi imam tu sliku glavnih aktera nekog filma B produkcije koji svi izlaze na ulicu i šetaju u suton uz ovo. I srećni su i lepi, ali se iz nekog razloga rastaju. Možda je to nastavak one priče o tinejdžerima iz Beautiful Ones. Mislim da dobijam ideju za saundtrek indi filma o britpop tinejdžerima!

2. Simple Minds – Don’t You (Forget About Me)
AH, OKEJ, OVA PESMA, LJUDI, OVA PESMA. Moja ljubav prema njoj ne poznaje granice… Isto kao što ne poznaje granice prema završnoj sceni filma The Breakfast Club. Verovatno je taj film krivac za to što ova pesma ima tu filmičnu atmosferu, ali hej, niko nije rekao da je to loša stvar. Pre nego što počnem užasno dugačak post o tome zašto je The Breakfast Club najbolji film na svetu (pokušajte da me uverite u suprotno), ostaviću vas da žalite što vaš život nije film iz osamdesetih režiran od strane Džona Hjuza i što Džad Nelson neće trijumfalno podići pesnicu u vazduh jer vas je osvojio. I say la, lalalala, lala la la…

Proklet bio, Džone Hjuze. Proklet bio.

1. David Bowie – Heroes
Zar dva puta Bouvi na jednoj listi?, čujem vas kako se pitate. Ali da, Bouvija nikad dosta, moraćete da se složite sa mnom.
Volim ovu pesmu više nego išta otprilike i osećam se nepobedivo kad je slušam. Imam tu teoriju da bih bila u stanju da osvojim svet kada bi mi Heroji išli u pozadini tokom celog života. Elem, zanemarimo moju emotivnu vezanost za ovu pesmu, ona stvarno toliko čini da se osećate kao da ste u filmu, nije li tako? I da, mislila sam to i pre nego što sam pročitala i pogledala The Perks Of Being A Wallflower, mada je isto delo donelo filmični osećaj ovoj pesmi za mnoge ljude (da se razumemo, i knjigu i film obožavam i mislim da je Lovac u žitu novog doba, ali zaustaviću se pre nego što krenem da pričam o tome, ipak je ovo blog o muzici). Jednostavno vas momentalno stavlja u taj scenario gde ste heroj i niko i ništa vam ne može, hodate ulicama grada, snažni ste i hrabri i možete da uradite šta god poželite. Da kažete svima bez suzdržavanja da ih volite? Naravno da možete. Da postignete nešto što stvarno želite da postignete? Svakako. Da imate dovoljno samopouzdanja da uradite nešto što ste oduvek želeli da uradite, ali ste mislili da niste dovoljno dobri za to? Da! Da se popnete na peti sprat zgrade bez lifta trčećim korakom? Bring. It. On.

Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: