Artist of the week: Franz Ferdinand

Okej, iskreno – Franz Ferdinand su jedan nepravedno potcenjen bend. Nemojte da me shvatite pogrešno, muzički kritičari ih hvale, voljeni su i prihvaćeni širom sveta, ali koliko često naiđete na osobe koje kažu da su im oni najomiljeniji bend ikada? Jako retko. E o tome pričam. Čak ih i ja, koja ih pratim i obožavam već duže vreme, nekada sasvim slučajno zapostavim u moru gomile različitih izvođača koje slušam. Međutim, ove godine su se vratili sa albumom Right Thoughts, Right Words, Right Action (RIGHT ALBUM, ako me razumete) i mislim da su stvarno zaslužili da se nađu kod nas u ovoj rubrici jer je taj album – dajem sebi slobodu da kažem ovo – jedan od najboljih koji su izašli ove godine (a svi znamo koliko je ona bila plodna muzički gledano!).
Elem, pre nego što nastavim sa postom, želela bih da ponovite za mnom – Franz Ferdinand su sjajan bend.

Postoji nebrojeno mnogo razloga koji opravdavaju tu konstataciju, ali jedan od glavnih je svakako postojanje ove pesme. Kakva alt-rok/indi himna, čoveče! Ne znam odakle uopšte da počnem, od njene zaraznosti (probajte da je odslušate samo jednom i da ne pevate do-do-do-do-do-dodoooo narednih nedelju dana, izazivam vas) ili od toga što nosi taj neki mislim-da-je-dobra-ideja-da-ovo-jednom-pevam-pijan-u-nekom-karaoke-baru vajb? Ili možda od ludačkog spota sa ikoničnim prugastim majicama? Ah, kakva sjajna stvar.

Dalje, da li znate priču o tome kako su Franci nastali i zašto se zovu tako kako se zovu? Pa, legenda kaže da su se Nik i Aleks posvađali u baru oko flaše vodke. I onda su napravili bend kojem su dali ime po austrougarskom prestolonasledniku sa ciljem da ljudima instinktivna pomisao na ime Franc Ferdinand ne bude već pomenuti prestolonaslednik, nego oni. Sjajno.

Takođe, ova sjajna fotka postoji.

…da, to su Nik i Aleks u Novom Sadu pored reklame za mesnu industriju.
(Ja, recimo, ponosno držim ovu fotku na zidu moje sobe.)

Naravno, najbitniji razlog sjajnosti Franca je njihova muzika. Prenose tu neku ludačku energiju svojim pesmama i uz većinu njih jednostavno ne možete da sedite mirno. Prosto biste istog momenta kada ih čujete nabacili kožnu jaknu na ramena i rejbanke na oči i izašli negde u noć i bivali kul.

I – ovome će posvedočiti svi koji su ih ikada slušali uživo – njihovi koncerti su prepuni te iste ludačke energije. Oni su šoumeni svoje vrste i kada to spojite sa činjenicom da, muzički gledano, zvuče genijalno i da odlično izvode svoje pesme uživo, dođete do zaključka da su Franci epitom za rok zvezde novog doba. Čak ih je i časopis People 2005. godine proglasio za najseksi živi bend! Totalno rock star-ish.
Međutim, malopre sam rekla da uz većinu njihovih pesama ne možete sedeti mirno jer imaju par blažih pesama, koje su, takođe, naravno, sjajne. Takva je recimo Katherine, Kiss Me:

I kad su svedeni zvuče sjajno, zar ne?

Plus, još na sve ovo dodajte to da rade sjajne obrade pesama. Kako ne voleti bend koji ima sposobnost da interpretira tuđu pesmu na svoj specifičan način i načini je potpuno svojom?

…šta kažete, ove pesme u originalu pevaju Britni Spirs i Gven Stefani? Čekajte, hoćete da kažete da ovo nisu pesme Franca? Ne verujem vam ni mrvicu.

Dakle, da ponovimo šta smo danas naučili, ponovite za mnom – Franz Ferdinand su sjajan bend. Odlično.
Ostavljam vas sa mojim favoritom sa njihovog novog albuma.

Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: