Top 5 kišnih pesama

…naravno, moj dobar prijatelj Marfi me nikad ne izneveri – dva dana je padala kiša i baš danas kada imam vremena da napišem post za blog i odlučim da napravim top 5 kišnih pesama, sinulo je sunce. Bilo kako bilo, jesen je i kiša nas može zateći u bilo kom momentu, tako da, hej, ova lista je ipak prikladna.

5. The National – All Dolled-Up In Straps

Deo Oh poor sky / Don’t cry on me / Did somebody break your heart again? sam po sebi čini ovu pesmu savršeno kišnom, ali ima nečega i u Metovom večito melanholičnom baritonu i u tim jednostavnim gudačkim deonicama što stvara kišnu atmosferu.

4. The Horrors – I Only Think Of You

Apsolutno savršena za slušanje dok zamišljeno gledate kroz prozor niz koji se slivaju kapljice kiše. Možda nije očigledan izbor za kišnu pesmu, ali meni nekako zvuči kao oluja koja se pojačava i smiruje i na kraju se razmiču oblaci i sunce polako izlazi. A i ako pažljivo slušate, činele na bubnjevima ovde pomalo zvuče kao kiša, zar ne?
Plus, nemojte me terati da počinjem o tome koliko volim ovu pesmu.

3. The Lumineers – Slow It Down

Ahhhhhh, bože, ova pesma. Neću ništa da kažem o njoj, samo je pustite i utonite u nju.
(dodala bih, kako god, da nije savršena samo za kišu, savršena je uvek i stalno zato što je… Pa, savršena generalno. Ovo je bilo elokventno.)

2. Comptine d’un Autre Été: L’Après Midi – Yann Tiersen

Okej, jeste da ovo malo iskače od ostatka liste, ali jednostavno nisam mogla da izostavim ovu kompoziciju. Prosto zaboravite da slušate klavir, imate utisak da je odsvirana na kapima kiše. Toliko je jednostavna i kratka, a proživite čitav spektar emocija dok je slušate. Tirsen je genije.

1. Suede – Simon

Već dve top liste za redom stavljam Suede na prvo mesto, ali ne mogu da odolim. Ova pesma je meni prva asocijacija na kišu – i obrnuto. Totalno je stereotipni veliki pljusak koji vas uhvati dok se vraćate kući od nekud, utrčavate u autobus i istrčavate iz njega i dolazite kući mokri do gole kože psujući netačnu prognozu koja nije najavila kišu i istovremeno se osećajući nekako živoIt’s raining inside / And it’s raining tonight / And it’s raining for me and for you…

…a kad prođe kiša:

Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: