Soundavenue’s Best of 2013: EPs

5. BANKSLondon

Nakon talasa uspeha kakav su doživeli the Weeknd, ali i Jamie Woon (koji je zmeđu ostalog, radio na ovom EP-u, što se može osetiti), isplivava mlada R&B pevačacia Jillian, odnosno BANKS čije debi ostvarenje London nikako ne ide uz njene godine, tematski pre svega. Prilično zrelo, BANKS nam istovremeno i krhko (u vokalnom smislu) iznosi svoje emocije. Umešanost Jamie Woona je anticipirala prigušeni, u neku ruku mračan, R&B EP prožet pozajmljenim karakteristikama drugih žanrova (pre svega elektronskih), a upravo to, na kraju krajeva, London i jeste. O BANKS ćemo uskoro pisati više u okviru The Artists to Watch in 2014 rubrika koje ćemo raditi u saradnji sa Universal Music Serbia.

4. The VaccinesMelody Calling

Predvodnici savremenog indie-guitar rocka ove godine  servirali su nam EP Melody Calling, u nešto ležernijem tonu, pa čak do neke mere su zakoračili u psihodelični i dream-pop, što nam nimalo ne smeta, jer su The Vaccines uradili i više nego dobar posao. Predvođen istoimenom pesmom, Melody Calling je lagan EP, u klasičnom The Vaccines-retro zvuku, a izazivam vas da se pokušate da ostanete imuni na remix pesme Do You Want a Man?

3. FKA TwigsEP 2

FKA Twigs je, kao i njena koleginica na ovoj listi, BANKS, uvrštena u longlist za BBC Sound of 2014, i mogu reći, sasvim opravdano. Nakon debi EP-a, EP2 dolazi kao trip-hop “šlag na tortu”, upečatljivo vođen minimalističkim singlom Water Me (tu su još i How’s That, Papi Pacify i Ultraviolet), zaista jednom od najboljih pesama ove predobre godine u muzici.

2. Parquet CourtsTally All The Things That You Broke

Parquet Courts imaju određeni The Libertinesque zvuk i bunt kojem nisam mogao da odolim,  a koji nije everyone’s cup of tea. Kako god, Tally All The Things That You Broke je odličan EP, prava post-punk poslastica koja bi možda i bila na broju jedan, da nije bilo naših mezimaca.


1. Crushed BeaksTropes

Možda i očekivano, Soundavenue je izabrao Tropes kao najbolji EP ove godine.  Uvršten u Top 15 najboljih EP izdanja ove godine od strane NME-a (čiji kredibilitet je, doduše, poljuljan), naši mezimci koji su sa nama od početka, Crushed Beaks napravili su odličan EP sa mešavinom različitih žanrova od noise-popa do indie-punka, iako prilično mladi uspeli su da stvore jedno od boljih debi izdanja u poslednje vreme. Od Feelers, Tropes preko Lies do Day Residue, Crushed Beaks održavaju konstantu u kvalitetu pesama, što ih je i postavilo na broj jedan ove naše liste. Pesma Tropes , ali i generalno rad ovog benda do sada, podseća malo na The Vaccines, što nam nimalo ne smeta. Nadamo se da će Crushed Beaks doživeti barem podjedanko velik uspeh kao i oni, a vi nas do tada čitajte jer Soundavenue uskoro radi intervju sa ova dva momka!

Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: