St. Vincent : St. Vincent

stvincent

St.Vincent : St. Vincent 8.8

Ovoga puta pišemo o albumu koji je pored So Long, See You Tomorrow Bombay Bicycle Cluba zasigurno ‘album of the month’ što se tiče februara, međutim Annie Clark aka St. Vincent ne samo da je izdala album of the month za februar nego je sebi već sad obezbedila visok plasman na nivou cele godine. Ususdiću se već sad da kažem, iako je mart – St. Vincent album je u najavi jedan od najboljih ove godine.

Kao pa (skoro) potpuni protivnik pop muzike, ako je već pop neka je noise pop. Uvodeći nas sa Rattlesnake: No one around so I take off my clothes/ Am I the only one in the only world? ovaj album je toliko lagan, a s druge strane klaustrofobičan. Da sam Annie Clark pitanje Am I the only one in the only world? bih hipotetički nastavio sa … koji shvata da su albumi složena (remek) dela čija namena nije da budu samo efemerni proizvod industrije pop muzike. S druge strane, St. Vincent je u pristojnoj meri kompleksna celina i umetnički poduhvat, album u nekom retro značenju te reči. Kada sam spomenuo reč ‘umetnički’ ono što je takođe pozitivna stavka kod St.Vincent je nešto na šta sam, lično, posebno slab – art rock, kao specifičan i izuzetno zanimljiv žanr čije se elementi ovde (uveliko) prepliću – Regret,  Bring Me Your Loves.

 

 

Da nije sve NOISE (pop) i (art) ROCK pokazala je Clark i na svojim baladama Prince Johnny, I Prefer Your Love i Severed Crossed Fingers – fantastičan izbor u pogledu pesme koja zatvara album, poslednji stihovi: Well you stole the heart right out my chest/
Changed the words that I know best
. Pored Digital Witness, šansu za nešto veći komercijalni uspeh ima i pesma Psychopath.

 

 

Da sumiramo, St. Vincent je vizionarski najkompletniji i najviše edgy album Annie Clark, kao inovativan, kreativan i na posletku, najbitnije – kvalitetan. Kreirajući sopstveni svet, St.Vincent vas uvuče u St.Vincent-guitar rock-noise pop-art-meets-music from Super Mario game(s) univerzum iz kog dugo, dugo nećete poželeti da odete.

Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: