Artist of the week: Queens Of The Stone Age

QOTSA su samo još jedan u nizu bendova u mom životu koji imaju sledeću priču: užasno su me bez ikakvog valjanog razloga u početku nervirali i onda sam ih u nekom momentu života zapravo zavolela. Mnoge moje velike (muzičke) ljubavi imaju takvu sudbinu, oddly enough. Prosto nisam znala šta me je više nerviralo kod njih – bizarni, besmisleni spotovi ili jednostavno Džoš Om. Prokleti Džoš Om, koliko mi je samo bio antipatičan u početku, a koliko ga volim sada. Uglavnom, na MTV-ju se u to vreme vrtela No One Knows i ja sam svaki put demonstrativno prebacivala na neki drugi kanal kad god bih je čula, jer sam rekla sebi JEDNOM SAM POGLEDALA TAJ GLUPAVI SPOT I VIŠE NIKAD NEĆU… Međutim, onda sam počela sebe da hvatam kako pevušim I reeeeeaaaaaaliiiiiiize youuuuuu’re miiiiiiiiiine  danima, da bih na kraju konačno posustala i predala moju dušu prokletom Džošu Omu.

I to je zapravo ono što je specifično u vezi sa njima – nisam sigurna kako to da objasnim a da ne zvuči, pa, satanistički, ali QOTSA ne slušate – QOTSA vas zaposednu na neki način. Možda nisu nešto što biste uvek i u svakom momentu mogli da slušate, ali kada vam se prislušaju, ta faza vas neće ostaviti na miru neko vreme. Bar je tako sa mnom.

A i kako da ih se otarasite kad su toliko privlačni. Zvuče toliko prljavo, bezobrazno, prkosno i energično, ali opet sa druge strane i na neverovatno čudan način senzualno. I ono što je fantastično – vešto barataju teškim, rok, na momente čak i kičastim gitarskim rifovima i Džošovim falsetom. Budimo realni, ne može svaki bend da zvuči toliko snažno i muževno sa falsetom koji se provlači kroz većinu njihovih pesama.
I toliko su drčni, imate utisak kao da vam se stalno samouvereno unose u lice i samo se smeškaju u znaš-da-smo-najbolji stilu. Plus, fantastični su za slušanje dok koračate, jer to je ono što sam napisala već o zaposednutosti – kao da ta sva drčnost pređe na vas i nekako osetite kako hodate sigurniji u sebe.

Njihov poslednji album, …Like Clockwork, je došao kao savršen dokaz za ono što uporno govorim već godinama – postoji malo bendova danas koji sebe mogu nazivati rokenrol bendom, ali QOTSA su definitivno jedni od njih. Sazreli su tokom godina, a zadržali su svoju rovitost i prljavost i taj album je stvarno demonski dobar. Pravo rokenrol remek-delo. I iz godine u godinu dokazuju da zvuče baš kao priča o njihovom imenu – zašto su baš Queens Of The Stone Age, a ne Kings – zato što “rok muzika mora da bude dovoljno heavy za dečake i dovoljno slatka za devojke”. I zvuče baš kao njihov celokupan artwork, crveno-crno-belo i vrlo stripovski. Ostaje nam samo da se uverimo 11. jula da su genijalni i uživo, u šta uopšte ne sumnjam.

Advertisements

About soundavenue

https://www.facebook.com/soundavenueblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: